Category:

General

Tips Beraktiviti Matematik Bersama Anak

10 Tips Beraktiviti Matematik Bersama Anak 🐞

Tips beraktiviti matematik bersama anak? Macam mana tu? Haa kalau nak tahu lebih anda kena teruskan membaca 10 tips dibawah ini. Namun sebelum itu, adakah anda dalam kalangan ibu bapa yang sering buntu untuk mencari idea menarik mengajar subjek matematik untuk anak anda di rumah? Biasalah, kadang-kadang anak tidak mahu memberi kerjasama dalam proses pembelajaran. Ataupun anak kurang faham dengan konsep yang disampaikan. Justeru, menggunakan kepelbagaian pendekatan yang melibatkan banyak pancaindera boleh membawa kepada keseronokan. Dibawah adalah tips yang boleh

Continue reading ➝
Memartabat Jasa Dan Pengorbanan Guru Tadika

Memartabat Jasa dan Pengorbanan Guru Tadika

Cabaran menjadi guru tadika bukan sahaja terletak pada anak muridnya, malah ia sebenarnya melibatkan seluruh ekosistem yang berkaitan dengan tugas guru. Ini termasuk menguruskan tingkah laku dan kerenah anak, berkomunikasi dengan ibu bapa dan kerja-kerja pengurusan.  Memahami tugas guru yang sememangnya sarat dengan tanggungjawab dalam melahirkan insan yang berjaya dan cemerlang bukanlah sesuatu yang mudah. Lebih-lebih lagi apabila melibatkan anak murid yang ramai dalam satu-satu masa dengan latar belakang keluarga yang masing-masing berbeza. Skeptikal Masyarakat Terhadap Kerjaya Guru Tadika Kepentingan

Continue reading ➝
Aktiviti Raya Bersama Anak

Aktiviti Bersama Anak-Anak Sempena Hari Raya Aidilfitri ✨

Pabila tiba hari raya, ibu bapa kebiasaannya akan menjadi amat sibuk menguruskan urusan keluarga, perjalanan pulang ke kampung, persiapan perayaan, menyiapkan juadah, berinteraksi sesama ahli keluarga dan melayani tetamu. Malah, mengemas rumah selepas selesai beraya. Apatah lagi sudah 2 tahun kita tidak beraya dengan keluarga besar masing-masing dek kerana pelaksanaan PKP oleh kerajaan. Hari raya adalah waktu yang sesuai untuk kita sama-sama melatih kanak-kanak dalam suasana sebenar, experiential learning. Pembelajaran sebegini amat penting dan besar kesannya. Apabila anak dilatih dalam

Continue reading ➝

Anak Anda Kurang Bercakap? Jom Ikuti Panduan Ini

Pada ibu bapa yang mempunyai anak pastinya menginginkan anak mereka lebih aktif dalam berkomunikasi. Tanyalah pada setiap ibu bapa, pastinya mereka mahukan anak mereka suka bercakap dengan mereka.   Namun ibu bapa juga perlu memainkan peranan masing-masing dalam merangsang anak-anak untuk berkomunikasi. Di bawah ini kami kongsikan tips praktikal yang boleh diusahakan oleh para ibu bapa.   1. Jadikan Komunikasi Sebagai Rutin Untuk merangsang komunikasi anak-anak ibu bapa mestilah aktif bersembang dengan mereka sejak mereka lahir. Menjadikan komunikasi sebagai rutin

Continue reading ➝

9 Cara Latih Sensori Anak Di Persekitaran Rumah

Isu sensori dan kesedarannya saban hari semakin meningkat. Tapi mengapa dahulu kurang timbul isu ini? Selain dari peranan media massa dan kesedaran yang meningkat, ia juga disebabkan pendedahan anak-anak terhadap waktu bermain yang benar-benar menyeronokkan dan gaya hidup kita dahulu sudah mampu melatih kebanyakan keperluan sensori dan terus menyokong perkembangan tabii. Namun cabaran kehidupan masa kini telah memendekkan masa bermain anak-anak dan gaya hidup kini juga telah mengurangkan latihan sensori secara natural. Hal ini kerana mereka sudah pun terlalu banyak

Continue reading ➝

Cara Ini Bantu Atasi Masalah Anak Lambat Siap Kerja

Guru-guru di tadika dan sekolah pasti sudah biasakan dan situasi ini? Lebih-lebih lagi situasi ini sering terjadi pada anak di tadika dan anak darjah 1 hingga 3. Sebelum usia anak masuk tadika pun sebenarnya sudah kita lihat situasi ini tetapi melibatkan perkara lain. Ada kalanya kanak-kanak ini berasa sedih dan menangis, ada yang hilang motivasi, dan tidak kurang juga ada yang bersemangat menyiapkan kerja. Lain kanak-kanak lain sikapnya. Faktor persekitaran juga memainkan peranan tersendiri. Jadi, bagaimana mereka boleh dibantu?  

Continue reading ➝

Bagaimana Beraktiviti Membantu Perkembangan Emosi Kanak-Kanak

Sebelum ini mungkin kita memandang enteng tentang kesedaran kesihatan mental. Sudah sampai masanya untuk kita memberikan peluang kepada anak-anak di Malaysia menjadi seorang yang jauh lebih celik tentang emosi. Melalui pendekatan yang mesra anak-anak, perkara ini perlu dibincangkan bersama dengan lebih mendalam supaya mereka lebih senang menjiwai dan dapat mengaplikasikan dalam kehidupan seharian. Sebelum itu, semua individu terlibat termasuk anak mestilah saling bekerjasama dalam mencari kaedah terbaik agar suara mereka didengari dengan lebih telus dan seterusnya dapat membantu mereka mengendalikan

Continue reading ➝

Tips Ini Bantu Tingkatkan Kualiti Hidup Anda

Di saat rakyat mengeluh menghadapi harga barang naik, kita juga bergelut untuk menambahbaik mutu kehidupan seharian. Lebih-lebih lagi kualiti hidup sering dikaitkan dengan kesejahteraan rakyat. Selepas pandemik covid-19, kesihatan mental dilihat sebagai satu aspek yang sangat penting kerana kesihatan mental mempengaruhi produktiviti setiap individu. Memahami situasi ini, berikut merupakan antara usaha yang boleh dipraktikkan bagi mencapai ke arah taraf kehidupan yang lebih berkualiti. Makan Makanan Yang Sihat Anda mesti inginkan pinggang yang slim dan ramping, bukan? Untuk menjaga kesihatan bukanlah

Continue reading ➝

Peranan Ibu Bapa Dalam Membentuk Keperibadian Anak

Sejak kemunculan COVID-19 melanda, negara kita telah melalui pelbagai ujian dari pelbagai aspek, tidak kira dari segi ekonomi, pendidikan, dan kesihatan khususnya. Disebabkan itu juga ramai yang terkesan dengan pelaksanaan PKP yang diterapkan oleh kerajaan sehinggakan menjadi norma baharu dalam kehidupan seharian. Walaupun institusi prasekolah sudah dibuka namun asas SOP seperti penjarakan sosial dan memakai pelitup muka wajib dipraktikkan setiap masa. Tidak asing lagi, kanak-kanak memang gemar bermain dan sangat aktif dalam meneroka dunia luar. Sudah menjadi sifat semula jadi

Continue reading ➝

9 Pendekatan NALURI Kreatif Pasca Pandemik 2022

Pernah fikir tak, macamana anak-anak belajar lepas pendemik Covid-19? Dah terlalu lama dalam rumah. Apa tadika dan taska patut buat untuk berdaptasi dan bantu perkembangan anak-anak ini? Jom lihat apa yang Naluri Kreatif susun untuk bantu anak kembali semula fitrah mereka. Naluri Kreatif mempunyai rangkaian tadika dan playhouse di 11 lokasi. Pernah fikir tak, macamana anak-anak belajar lepas pendemik Covid-19? Dah terlalu lama dalam rumah. Apa tadika dan taska patut buat untuk berdaptasi dan bantu perkembangan anak-anak ini? 1. Interaksi

Continue reading ➝

Tahun Hadapan, Ada Anak Yang Akan Ke Tadika?

Berita baik, pendaftaran 2022 NALURI Kreatif Playhouse Dan Pre School Kini Di Buka! 🌱NALURI Kreatif, sebuah Pra Sekolah yang amat menitikberatkan perkembangan dan pengalaman anak-anak dalam kehidupan, menggunakan Natural & Project Based Learning Concept yang menggabungkan 10 elemen berikut: 1⃣ Project Based Learning Pembelajaran di NALURI mendedahkan anak-anak dengan pengalaman sebenar (experiental learning) seperti berkebun🌿, memasak🌮, membina binaan💡, mencipta peralatan⚖, menjahit ✂ dan pelbagai projek kreatif 🎨. Projek seperti ini membantu anak memahami dengan mendalam melalui pemerhatian 👀, melihat sebab

Continue reading ➝

Cuba 7 Projek Kreatif ini Semasa Didik Anak Mengenai Islam .

Di musim PKP ini, ibu bapa boleh mengambil peluang untuk bercerita dan menerangkan tentang islam kepada anak-anak. Antara cara yang efektif untuk memudahkan anak proses maklumat adalah dengan melibatkan banyak pancaindera mereka melalui pelbagai cara. Kepelbagaian ini akan menambah keseronokan. Anda sendiri, mesti lebih suka sesuatu yang pelbagai, berbanding satu cara sahaja bukan? Jom lihat 7 idea projek kreatif santai yang boleh dilakukan: 1. Kraf Masjid Kraf masjid hanya memerlukan staw, kertas, gunting dan gam. Ikut kreativiti anda untuk membentuk

Continue reading ➝
kelas-online-naluri-kreatif

Bagaimana Ibu Bapa Boleh Bantu PdPR kanak-kanak tadika?

Dengan pengalaman PKP sejak tahun lalu, Naluri Kreatif, telah bersama-sama menggerakkan pasukan pengajar menjalankan kelas online dengan jumlah keseluruhan lebih dari 1000 contact hours. Kami kongsikan beberapa tips berguna buat Ibu Bapa: 1. Ketahui jadual kelas online anak-anak. Agar dapat sediakan masa, peralatan dan ruang. Bila tahu jadual anak, Ibu Ayah juga dapat bersedia secara mental. Dapat fikirkan sesuatu yang boleh membantu anak untuk berikan lebih perhatian. 2. Tentukan ruang dan peralatan khusus agar anak-anak cekap melalui sesi pembelajaran online.

Continue reading ➝
kelas-online-naluri-kreatif

Kelas Online: Adaptasi Project Based Learning oleh Naluri Kreatif

Pembelajaran bertema dan project based learning adalah sinonim dengan NALURI Kreatif. Sejak Mac 2020, pembelajaran berpindah ke dunia digital akibat pandemik COVID-19. Mengekalkan prinsip konsep pembelajaran bertema dan project based learning, NALURI Kreatif memaksimakan kekuatan integrated curriculum bagi melaksanakan proses pembelajaran. Dengan hampir 10,000 jam pengalaman, pasukan NALURI Online School dilaksanakan oleh 50 tenaga pengajar dari 13 cawangan, meliputi pelajar 2-6 tahun, selama 4 bulan, program ini melalui proses penambahbaikan sekurang-kurangnya sebanyak 3 kali. Contoh yang dikongsikan di sini adalah

Continue reading ➝

8 Idea Menjadikan PdPR Menarik.

Sejak tahun lepas, apabila anak-anak perlu menjalankan kelas online, NLI Education yang menguruskan rangkaian tadika Naluri Kreatif merangka agar sesi online mampu menarik minat dan fokus anak. 2 perkara ini menjadi tunjang utama dalam pendekatannya. Semua sesi dalam kelas Naluri Kreatif, akan ada hands on activity, dan interaksi 2 hala. Penglibatan banyak pancaindera dalam belajar disertai adalah penting amat penting. Belajar online lama dan banyak, tanpa 2 perkara ini juga berpotensi membuatkan anak tak berminat dan tak fokus. Walaupun banyak

Continue reading ➝

Bagaimana Bantu Anak Fokus?

Cikgu, macam mana nak bantu anak Fokus? .Ibu Ayah yang dihormati, kami mendapat banyak pertanyaan mengenai bagaimana untuk Bantu anak fokus terutama semasa membaca. .Fokus memerlukan motivasi MINAT yang kuat untuk menyelesaikan sesuatu. Membantu anak untuk rasa minat mencuba dan menyelesaikan sesuatu dipengaruhi oleh banyak perkara. Ia adalah proses yang memerlukan masa. . Di sini kami senaraikan beberapa perkara yang boleh dicuba. Setiap anak berbeza. Boleh jadi anak anda sesuai dengan salah satu atau lebih pilihan yang anda. .Berikut ialah

Continue reading ➝

Jom Teroka Modul N@H Covid-19 !

Seperti yang semua sedia maklum, tempoh hari YAB Perdana Menteri telah mengumumkan tempoh lanjutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kepada 14 April 2020. Justeru, Modul NALURI@Home (N@H) telah di buat bagi membantu ibu bapa yang berkesempatan untuk meluangkan masa yang bermanfaat bersama anak-anak. Selain itu, kami berharap modul ini akan dapat membantu anak-anak untuk terus kekal berada dalam momentum ‘Learning everyday, everywhere and every time’..Jom kita teroka Modul N@H Covid-19 : Lampiran : Klik link berikut untuk terus ke video Lampiran 1

Continue reading ➝

Merialisasikan Sejahtera Di Rumah

Berhadapan dengan situasi ibu ayah dan anak-anak perlu berada dirumah dalam masa yang lebih lama dari biasa, memerlukan kita beradaptasi agar masing-masing sejahtera 1.  Praktikal dengan rutin di rumah Dalam situasi sekarang, usahakan mengekalkan rutin yang praktikal dan adapatsikan mengikut keadaan masing-masing. Rutin membantu anak mengurus diri dengan lebih baik. Bincangkan jadual, atau flowchart bergambar, dengan sokongan reward yang sesuai apabila anak mencapai target.  2. Tenang mengurus dan meraikan emosi anak Emosi yang stabil bagi ahli keluarga adalah penting. Berikan

Continue reading ➝

Mari siapkan anak-anak untuk Sesi Persekolahan Tahun Baru 2019 Tahun baru, Harapan Baru.

Banyak yang ibubapa boleh lakukan untuk persediaan anak-anak memasuki sesi persekolahan dengan lebih tenang. Purata keluarga muda di Malaysia adalah lebih kurang 3 orang anak-anak yang bersekolah ke tadika taska dan seumpama dengannya. . Ada yang darjah 4, ada yang darjah 2, dan ada yang masih di tadika. . Apa pun situasi ibubapa, ada beberapa perkara yg boleh dilakukan. . 1. Kaitkan Indahnya Alam Persekolahan . Jangan sesekali kita katakan ‘Macamana ini nak pergi sekolah’ ‘Ayah mama tidak ada, abang

Continue reading ➝

Bagaimana menjadikan rumah kita sehebat SBP dan MRSM, walaupun anak saya di sekolah harian?

Isu kuota SBP dan MRSM menjadi topik hangat. Seperti biasa, saya hanya berminat memandang ke hadapan. Apa yang kita boleh lakukan sebagai ibu dan bapa bagi memastikan kualiti anak yang dilahirkan nanti sehebat kualiti SBP dan MRSM, walaupun mungkin nanti anak-anak kita tidak dapat mengulangi jejak langkah kita ke SBP dan MRSM. Tulisan ini hanyalah pencetus, banyak lagi yang belum lengkap. Sudi-sudikan sahabat budiman menambah input. Banyak adalah dari pengalaman yang dilalui sendiri, melihat di hadapan mata sendiri bagaimana rumah

Continue reading ➝

Betapa pentingnya emosi anak dalam kehidupan seharinya mereka

Kita nak anak dengar cakap kita tapi pada yang sama watak kita membuatkan anak lari dari kita…Sedih…. Kita nak A….buat B pula? Sampai masanya kita amalkan sunnah sebaik-baiknya,  didik anak bukan hina anak. Cakap dengan anak, beri sebab musabab sesuatu perkara tak boleh dan tak molek dilakukan… Memang memerlukan kesabaran serta kemahiran melakukannya. Sebagai penghibur hati dan menguatkan semangat kita sama-sama sentiasa kita ingat pesanananNya . Al-Baqarah:153 “Wahai orang-orang yang beriman, jadikan solat dan sabar sebagai penolongmu, sesungguhnya Allah bersama

Continue reading ➝

Bersekolah dengan alam : kompilasi perbualan dalam kereta bersama anak-anak

Malaysia sedang bercuti panjang. Jalan raya Malaysia sesak di semua arah Timur Barat Utara Selatan. Apatah lagi pada permulaan, dan akhir cuti. Kita semua pernah melalui perjalanan yang panjang di dalam kenderaan. Malah bersama anak-anak pangalamannya pasti berbeza dengan kita sekiranya bersendirian. Perjalanan mungkin sesingkat 1 hingga 3 jam, atau ada yang menjangkau 6-8 jam. Ketika musim hari raya pasti ada yang melebihi 8 jam. Apakah yang boleh diisi dalam kereta selama itu? Salah satu aktiviti wajib bagi saya dan

Continue reading ➝

Bagaimana menjadikan rumah kita sehebat SBP dan MRSM, walaupun anak saya di sekolah harian?

Isu kuota SBP dan MRSM menjadi topik hangat. Seperti biasa, saya hanya berminat memandang ke hadapan. Apa yang kita boleh lakukan sebagai ibu dan bapa bagi memastikan kualiti anak yang dilahirkan nanti sehebat kualiti SBP dan MRSM, walaupun mungkin nanti anak-anak kita tidak dapat mengulangi jejak langkah kita ke SBP dan MRSM. Tulisan ini hanyalah pencetus, banyak lagi yang belum lengkap. Sudi-sudikan sahabat budiman menambah input. Banyak adalah dari pengalaman yang dilalui sendiri, melihat di hadapan mata sendiri bagaimana rumah

Continue reading ➝

Mari siapkan anak-anak untuk Sesi Persekolahan Tahun Baru 2019 Tahun baru, Harapan Baru.

Banyak yang ibubapa boleh lakukan untuk persediaan anak-anak memasuki sesi persekolahan dengan lebih tenang. Purata keluarga muda di Malaysia adalah lebih kurang 3 orang anak-anak yang bersekolah ke tadika taska dan seumpama dengannya. . Ada yang darjah 4, ada yang darjah 2, dan ada yang masih di tadika. . Apa pun situasi ibubapa, ada beberapa perkara yg boleh dilakukan. . 1. Kaitkan Indahnya Alam Persekolahan . Jangan sesekali kita katakan ‘Macamana ini nak pergi sekolah’ ‘Ayah mama tidak ada, abang

Continue reading ➝

Panduan khas ibu bapa menghantar anak-anak ke tadika dan darjah 1. Olahan dari panduan khas ibu bapa NALURI Kreatif

Bagi anak-anak berusia 3-7 tahun, ia merupakan perkara yang besar untuk berada di sekolah selama 5-9 jam bersama guru dan kawan-kawan yang baru dikenali, atau setelah lama bercuti. Apatah lagi yang belum pernah bersekolah atau pun perubahan suasana di tempat baru. Perubahan rutin akan memberi impak terhadap kestabilan emosi mereka dan memerlukan masa untuk peyesuaian diri. . Pada peringkat awal, sekurang-kurangnya 2 minggu masa diperlukan agar anak-anak dapat merasa gembira hadir ke sekolah, menyesuaikan diri dengan rutin persekolahan secara bertahap,

Continue reading ➝

HARAPAN Ibu Bapa Adalah Segala-Galanya Buat Anak

  HARAPAN ibu bapa adalah segala-galanya buat anak Kita baru sahaja memasuki tahun baru. Azam baru dan permulaan kehidupan baru lebih indah hendaknya kepada semua kita di sini. Tugasan kita sebagai ibu bapa yang paling utama ialah memberi yang TERBAIK kepada anak. Bukan memberi benda yang termahal, tetapi yang terbaik anak kita perlukan. Beg sekolah, buku, pakaian dan kasut tidak dinafikan menjadi barang keperluan untuk ke sekolah, disamping nafkah hidup anak. Selalunya, ‘terbaik’ itu kita definisikan dalam kategori materi. Kita

Continue reading ➝

Teroka Ilmu Menerusi Alam

Artikel ini adalah dari Harian Metro Alhamdulillah pihak kami telah mendapat liputan dari harian metro dan berikut adalah perkongsiaan setelah di interview oleh wartawan harian metro. Apabila sesi pembelajaran di dalam kelas bertukar di luar kelas, sekumpulan kanak-kanak berusia empat hingga enam tahun ini menjerit kesukaan. Jelas kegembiraan pada wajah mereka tatkala diminta menanam pokok bendi kemudian menyiram beberapa jenis sayur-sayuran yang ditanam di sekeliling sekolah. Tanpa rasa takut, geli atau kotor mereka menggumpal tanah lalu memasukkan ke dalam pasu, bermain

Continue reading ➝

Kompilasi Kisah Mama 1-7

Assalamualaikum Anda pernah baca Cerita KISAH MAMA? Artikel kisah mama merupakan: Kisah seorang ibu yang membesarkan 7 orang anaknya. Paling kecil berumur 20-an Kisah yang berlaku sepanjang mendidik anak melalui penceritaan anaknya Ramai terasa susah memahami teori. Jadi kami ceritakan dari KISAH BENAR . Kisah ini membimbing ibu bapa meningkatkan potensi anak melalui pengembangan HABIT of Excellence, Membangun EMOSI Positif & Tingkahlaku. Pn Noor Hayati Abdul Hamid merupakan Principal Consultant Natural Learning Initiatives & Founder pusat kecemerlangan NALURI yang menfokuskan kepada pembangunan

Continue reading ➝