Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tahun Hadapan, Ada Anak Yang Akan Ke Tadika?

Berita baik, pendaftaran 2022 NALURI Kreatif Playhouse Dan Pre School Kini Di Buka!

๐ŸŒฑNALURI Kreatif, sebuah Pra Sekolah yang amat menitikberatkan perkembangan dan pengalaman anak-anak dalam kehidupan, menggunakan Natural & Project Based Learning Concept yang menggabungkan 10 elemen berikut:

1โƒฃ Project Based Learning

Pembelajaran di NALURI mendedahkan anak-anak dengan pengalaman sebenar (experiental learning) seperti berkebun๐ŸŒฟ, memasak๐ŸŒฎ, membina binaan๐Ÿ’ก, mencipta peralatanโš–, menjahit โœ‚ dan pelbagai projek kreatif ๐ŸŽจ. Projek seperti ini membantu anak memahami dengan mendalam melalui pemerhatian ๐Ÿ‘€, melihat sebab dan akibat ๐Ÿ‘ฃ, melihat perkaitan secara langsung dan membuat perbincangan dan kesimpulan ๐Ÿง 

2โƒฃ Outdoor Classroom and Green

NALURI turut menitikberatkan interaksi alam ๐ŸŒณ yang maksima, sebagai langkah bagi menyeimbangkan kesan teknologi kepada kanak-kanak hari ini. Ternyata pendedahan yang maksima terhadap alam ๐Ÿƒ membantu pembentukan karakter yang seimbang, dan cemerlang. Pelbagai projek outdoor seperti natural art ๐Ÿ–Œ, farming ๐Ÿฅ, gardening ๐Ÿฆ‹ dan sebagainya menjadi kekuatan project based learning NALURI.

3โƒฃ Happy Environment

Keutamaan NALURI adalah emosi anak yang gembira ๐Ÿ‘ถ๐Ÿป apabila berada di tadika. Anak-anak belajar dengan maksima apabila mereka teruja dan gembira ๐Ÿ‘ง๐Ÿป. Ia dihasilkan dari kaedah project based learning, dan kemahiran guru berkomunikasi ๐Ÿ—ฃ serta menguruskan anak-anak. Nisbah guru ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿผโ€๐Ÿซ anak juga amat kecil bagi mencapai objektif ini.

4โƒฃ Natural Reading

Kaedah Natural Reading adalah merupakan program latihan membaca ๐Ÿ“š dan menulis โœ secara langsung berkait dengan aktiviti yang dilalui anak. Anak-anak bermain ๐Ÿคพ๐Ÿผโ€โ™€, melaksanakan projek ๐Ÿคบ dan aktiviti โ›น๐Ÿปโ€โ™‚ sambil membaca semuanya dalam satu konteks yang satu. Keyakinan dan kemahiran membaca terbina dengan baik. Mereka membaca dan menulis pengalaman dan idea mereka. Malah anak-anak turut membuat buku ๐Ÿ“™ mereka sendiri sehingga buku ๐Ÿ“• menjadi sahabat baik mereka.

5โƒฃ Thematic Teaching

Kaedah Pembelajaran bertema di NALURI amat menyerlah. Modul dibangunkan menepati KSPK, Kurikulum Standard Pendidikan PraSekolah Kebangsaan ๐Ÿ”. Ia diintegrasikan dengan baik melangkaui semua mata pelajaran ๐Ÿ•ฏ. Pembelajaran bertema menambah keterujaan anak meneroka ilmu secara santai โ›ฑ

6โƒฃ Literacy Rich Environment

NALURI menitikberatkan suasana yang kondusif โ›ฒ untuk anak-anak meminati proses membaca ๐Ÿ“—. Mengajak anak minat membaca bukanlah sekadar melatih anak-anak dalam program latihan membaca. Kewujudan perpustakaan mini ๐ŸŽชdi setiap ruang merupakan keutamaan NALURI. Anak-anak terasuh untuk membaca, melihat gambar, berbual dan bercerita ๐Ÿคน๐Ÿผโ€โ™€ mengenainya walaupun mereka belum mahir membaca sepenuhnya. Program membaca disokong dengan kepelbagaian phonic games ๐ŸŽฒ menjadikan perjalanan membaca begitu menyeronokkan.

7โƒฃ Pembentukan Cara Berfikir

Kaedah pembelajaran Natural Learning membentuk cara fikir anak yang kreatif dan kritis ๐ŸŽฏ. Anak-anak meluahkan idea, berkongsi emosi sedih dan teruja, melahirkan sikap berani mencuba ๐Ÿ™‹๐Ÿผโ€โ™€, menjadikan anak-anak yang mampu berfikir untuk menyelesaikan permasalahan yang timbul. Program NALURI dibentuk supaya hal ini dapat dicapai. Guru-guru dilatih ๐Ÿง•๐Ÿป untuk membentuk cara berfikir anak – anak agar mereka terkehadapan menjadi pemimpin yang kreatif

8โƒฃ Pembangunan PREMIS Kondusif

Suasana kondusif ๐Ÿข dalam pendidikan awal kanak-kanak akan memberi pengalaman pendidikan bermakna dan lengkap buat anak-anak. Keseimbangan dalam susunatur dan kualiti peralatan serta perabot ๐Ÿ›‹ dititikberatkan. Premis NALURI dilengkapkan dengan kemudahan dan konsep antarabangsa dan praktikal ๐ŸŽก. Kelengkapan dan peralatan NALURI dipilih khas bagi menepati objektif NALURI.

9โƒฃ Continuous Assessment, With No Exam

NALURI menggunapakai kaedah penilaian berkala. Kaedah ini menilai anak-anak dengan menyeluruh mencakupi semua aspek perkembangan anak dan lebih adil ๐Ÿ’๐Ÿผโ€โ™€ berbanding sistem ujian bertulis โœ๐Ÿป. Anak-anak dan ibu bapa ๐Ÿ‘จโ€๐Ÿ‘ฉโ€๐Ÿ‘ฆโ€๐Ÿ‘ฆ akan merasai kesan yang lebih positif dan dapat fokus kepada potensi sebenar anak. Kecenderungan anak dapat dikesan dan diraikan dengan lebih baik. Anak-anak diberi peluang menyerlah sesuai dengan bakat mereka.

๐Ÿ”Ÿ Character Building

Hasil dari proses ini, anak-anak yang dilahirkan menjadi amat menyerlah ๐Ÿ‘๐Ÿป. Anak-anak NALURI bukan sahaja mampu bersaing dari segi akademik, tetapi tahap kreativiti pemikiran mereka luar biasa ๐Ÿค๐Ÿป. Kehebatan anak NALURI turut disebut-sebut sebagai amat menyerlah dalam bidang kepimpinan ๐Ÿ‘๐Ÿป, hasil dari latihan yang berterusan di NALURI.

Nurturing Habits Of Excellence

๐Ÿ’Œ Mahu hadir melihat pra sekolah ini untuk anak anda? Terus isi borang tempahan temujanji dengan klik:

๐Ÿ’Œ Anda juga boleh menghubungi nombor yang tertera di bawah untuk info lanjut:

NALURI Kreatif berada di 15 lokasi berikut :

๐Ÿค Pre School (3-6 Tahun) : Bangi Seksyen 3 | Bangi Seksyen 7 | Desa Pinggiran Putra | Gombak | Taman Melawati | Selayang | Shah Alam | Kubang Kerian | Gong Badak | Kubang Parit KP Perdana

๐Ÿค Playhouse (1-3 Tahun) : Bangi Seksyen 3 | Gombak | Kubang Parit KP Perdana | Gong Badak