• RESEPI KEK BATIK CHOCOLATE CHIP OLEH CHEF CILIK NALURI

    9cbd94bf-f7bb-4193-8a7e-6c44b65c1ece

     Assalamualaikum! Kali ini anak-anak Naluri belajar membuat Kek Batik Chocolate Chip. Melalui aktiviti ini, anak-anak Naluri dapat mengetahui pelbagai lagi peralatan dapur dan bahan-bahan yang digunakan untuk membuat Kek Batik Chocolate Chip. . Pelbagai reaksi dan pertanyaan anak-anak Naluri kerana tidak sabar untuk memulakan projek. Seperti biasa guru akan menjelaskan terlebih dahulu barang-barang dan bahan-bahan yang akan …

  • INSPIRASI MEMOTONG SAYUR

    4a46a8f8-8d4e-41a4-b931-d2b872afc2d2

    Hari ini projek anak ialah memotong sayur! Melalui projek ini anak-anak akan mempelajari teknik memotong sayur, mengetahui jenis-jenis sayur dan kebaikan makan sayur. Pelbagai respon anak-anak ketika membuat projek ini antaranya apabila anak-anak melihat pisau mereka sendiri menjelaskan bahayanya pisau jadi kena berhati-hati dalam mengunakan pisau, ada antara mereka berkata cara guru masak sayur sama dengan …

  • KAD RAYA UNTUK TERSAYANG!

    5424271c-87d7-45fe-9484-2a7f568e4d16

    Kad Raya! Bestnya anak anak Naluri Greenwood buat kad raya . Cantik cantik pulak tu. Anak Naluri sedang menulis dan melukis masjid Langkah-langkah: ⭐Sebelum membuat projek guru menunjukkan video iklan raya petronas yang sedih untuk anak-anak tahu bagaimana rasanya beraya tanpa ibu dan ayah. (Reaksi anak-anak ialah sedihnya teacher!  kesian dia!) Tujuan video ditunjukkan kepada …

  • 12 Projek Bersama Anak Sempena Ramadhan

    13406795_1036699413032883_8501527089767224653_n

    12 Projek Bersama Anak Sempena Ramadhan.. . Alhamdulillah, kami sediakan buat anda 12 cadangan projek. Sertai juga dengan Aktiviti PERCUMA RAMADHAN Bersama Anak:

  • Rumah pencetus kecemerlangan

    rumah2.jpg.transformed_0

    Artikel ini adalah dari Harian Metro Alhamdulillah pihak kami telah mendapat liputan dari harian metro dan berikut adalah perkongsiaan setelah di interview oleh wartawan harian metro.   Rumah pencetus kecemerlangan Ringgit jatuh, harga barang keperluan meningkat serta isu semasa dalam menangani kos sara hidup memberikan cabaran hebat kepada ibu bapa dalam mendidik anak. Keadaan ini …

  • Teroka Ilmu Menerusi Alam

    Artikel ini adalah dari Harian Metro Alhamdulillah pihak kami telah mendapat liputan dari harian metro dan berikut adalah perkongsiaan setelah di interview oleh wartawan harian metro. Apabila sesi pembelajaran di dalam kelas bertukar di luar kelas, sekumpulan kanak-kanak berusia empat hingga enam tahun ini menjerit kesukaan. Jelas kegembiraan pada wajah mereka tatkala diminta menanam pokok bendi …

  • Kompilasi Kisah Mama 1-7

    islam-muslim-mother-daughter

    Assalamualaikum Anda pernah baca Cerita KISAH MAMA? Artikel kisah mama merupakan: Kisah seorang ibu yang membesarkan 7 orang anaknya. Paling kecil berumur 20-an Kisah yang berlaku sepanjang mendidik anak melalui penceritaan anaknya Ramai terasa susah memahami teori. Jadi kami ceritakan dari KISAH BENAR . Kisah ini membimbing ibu bapa meningkatkan potensi anak melalui pengembangan HABIT of …

  • Komunikasi Dengan Anak

      KOMUNIKASI DENGAN ANAK Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Kali ini kami ingin berkongsi VIDEO ringkas tapi amat mendalam.Ia nampak kecil tapi berpengaruh . . Kita sudah pasti tidak suka sekiranya sentiasa seperti gambar di atas. Hakikatnya, kita tidak mahu. Tapi kadang kala ia TERJADI. Salah satunya adalah untuk kita cuba menggunakan BAHASA POSITIF dan tindakan …

  • TOXIC STRESS

    childhoodtoxicstress

    Toxic Stress? Semalam, kami ada bicarakan tentang VERBAL abuse. Kali ini, ringkas sahaja Hati-hati kita pada bagaimana kita melayan anak-anak Jauhkan diri kita dari menyumbang kepada “toxic stress” pada anak Ia akan menjejaskan kesihatan mereka Eh, Betul? Bagaimana toxic Stress boleh menjejaskan kesihatan? Cuba dengar VIDEO ini: TOXIC STRESS Aduhai….. anda sudah lihat video tu? …

  • WUJUDKAH VERBAL ABUSE

    Child-stress

    Verbal Abuse Eh, wujudkah verbal abuse? Biasa yang didengar ialah physical & sexual abuse kan? Jarang dengar bukan bermakna TIADA Bukan juga bermakna TIDAK PENTING Bukan juga bermakna tidak perlu AMBIL TAHU Cuma kerana mereka anak-anak Yang sukar bersuara dan bergantung pada ibu ayah Kerana itu ia jarang disuarakan Tapi awas, suara mereka mungkin diekspresi …

  • VERBAL ABUSE

    12494710_836913753079964_7945362525738045016_n

    Verbal Abuse Eh, wujudkah verbal abuse?  Biasa yang didengar ialah physical & sexual abuse kan? Jarang dengar bukan bermakna TIADA Bukan juga bermakna TIDAK PENTING Bukan juga bermakna tidak perlu AMBIL TAHU Cuma kerana mereka anak-anak Yang sukar bersuara dan bergantung pada ibu ayah Kerana itu ia jarang disuarakan Tapi awas, suara mereka mungkin diekspresi …

  • 3 PERKARA PENTING RAIKAN POTENSI ANAK

    63584280291994831246807061_120606030435-father-daughter-holding-hands-story-top

    Setiap kita pasti ingin agar potensi diri anak kita terserlah.Kerana sejak mereka di lahirkan ke dunia ini, pasti mereka mempunyai kelebihan yang tersendiri. Kitalah orang yang perlu membantu mereka mengasah potensi tersebut.   Anak-anak mempunyai kelebihan dan kelemahan masing -masing. Ibu ayah sangat berperanan membantu anak dalam membantu mengembangkan potensi anak. Sebelum kita melihat ruang dan …

  • MENGENDALIKAN EMOSI ANAK

    Emosi Anak “Mama! Adik pecahkan lego rumah saya!!” Seringkali kita berhadapan dengan situasi yang menyesakkan dada. “Benda kecil macam itu pun nak menangis?! Dah tak payah nak nangis! Berhenti menangis!” (Abang menangis lebih kuat) Aduh! Kasihan anak… Namun, bagaimana yang seharusnya dilakukan? Tidak dinafikan ibu dan bapa sering terperangkap dalam kesibukan jadual harian dan tekanan …

  • Alternatif Kata Jangan bagi mengawal tingkah laku negatif

    ALTERNATIF KATA JANGAN   Anak anak sudah terbiasa dengan perkataan larangan Jangan! yang sering kita ungkapkan . sebagai contoh . “Amran, jangan lari!” . Anak-anak lebih mendengar perkataan yang terakhir “LARI” . sebab itu tindakan mereka ialah dengan membuat apa yang kita kata jangan. . alternatifnya . “Amran, berjalan.” . Emosi anak juga boleh terganggu …

  • KUASA BERLEMAH LEMBUT DALAM KELUARGA

    Katakan kita pelakon sebagai emak dalam kisah di bawah: Kisah 1: Suatu hari, Didi yang berumur 6 tahun sedang bereksperimen bersama adik-adiknya. Beliau sangat asyik menjumpai sesuatu yang menarik. Kali ini mereka membuat eksperimen menggunakan air dan sabun. Mamanya sedang sibuk menjaga adik kecil yang agak kurang sihat harini.   Setelah adiknya kecil tidur, mamanya …

  • Testimonial Seminar Keibubapaan

    Parenting Talk At The Farm (2)

    Senarai Testimonial Peserta Seminar Antara Testimonial yang diperolehi dari peserta seminar keibubapaan anjuran NLI Education Sdn Bhd testimonial dijawab oleh ibu dan bapa yang hadir ke seminar TESTIMONIAL PESERTA UNLOCK YOUR CHILD’S POTENTIAL @27Feb2016                   Children Behaviour  A to Z @31MAY2015 (Antara Testimonial yang di jawab oleh peserta melalui …

  • LET’S TALK EMOTION @28MAY2016

    8aa6f0aa-013f-45b8-8678-cf5a3d57ef54

        Seminar & Bengkel: Let’s Talk Emotion Pernah anda hadapi situasi ini? ✨Anak saya ni suka sangat main, susah nak fokus. Geram. Susah nak ajar dia. ✨Bila marah, saya rasa bersalah. Tapi saya tak tahu bagaimana nak hadapi kerenah anak. ✨Anak saya degil. Susah dengar kata. Stres saya ✨Anak saya suka sangat ganggu saya …

  • KISAH MAMA 7: Diskusi Di Rumah, Cetus Potensi Anak

    SAMBUNGAN KISAH MAMA > Setiap anak, sudah pasti banyak kerenah dan berbeza watak. Sebagai seorang anak, sudah pasti orang pertama yang dilihat sebagai contoh adalah ibunya. Tidak terkecuali daripada kami. Tetapi dalam banyak perkara, tidak dinafikan, kami belum faham dengan semangat seorang ibu. Mungkin kerana ketika itu kami masih kecil. Tapi kami meraikanya, Alhamdulillah. Masa …

  • X-File : Kisah Masalah Psikologi Anak

      X-FILES Ini adalah perkongsian pengalaman Ahli Psikologi Klinikal, Pn. Azlina Roszy sepanjang beliau mengendalikan kes psikologi anak. PN. HJH AZLINA @ ROSZY BINTI MOHAMAD GHAFFAR kini merupakan Founder and Executive Director Pusat Psikologi dan Rehabilitasi Atfal Jannah. Beliau juga bekerja di Klinik Psikologi, Hospital Pakar An Nur Hasanah Sdn Bhd sebagai Consultant Clinical Psychology. Mempunyai …

  • KISAH MAMA (6) : MERANSANG POTENSI ANAK LELAKI

    12006245_747627295341944_6820751372778944662_n

        Pn Noor Hayati Abdul Hamid adalah Ibu kepada 7 orang anak, Principal Consultant Natural Learning Initiatives & Founder pusat kecemerlangan NALURI yang menfokuskan kepada pembangunan keluarga.   Perkongsian ini akan menggunakan KAMI bagi mewakili anak-anak Pn Noor Hayati. InsyaAllah, perkongsian santai ini akan di email secara bersiri, agar mudah di cerna.   Kami 7 beradik. …

  • Seminar “Unlock Your Child’s Potential”

       Speaker 1:Biodata Principal Consultant NLI Education Sdn Bhd   Speaker 2: Biodata Consultant Clinical Psychology An-Nur Specialist Hospital “Dunia penuh cabaran, mampukah anakku mengharunginya?” Sedangkan kita tak mampu menjaganya 24 jam. Mereka perlu belajar melangkah jauh dan berani. Mereka punya potensi luar biasa untuk di kembangkan. Jauh lebih dari apa yang kita lihat sekarang. …

  • Suasana Tadika Naluri Kuala Terengganu

      Hari Pertama Persekolahan di Naluri Terengganu! Kami telah bersedia insha Allah.. 2016 kami datang.. Anda masih mencari tadika yang sesuai untuk anak anda? Pastikan anda melawat Naluri Kuala Terengganu. Berikan pengalaman pendidikan awal kanak-kanak yang berbeza di Naluri Di Naluri, kami percaya anak-anak cemerlang dengan: 1- Experiential Learning & Project Based 2-Happy children happy …

  • 5 Sebab Kenapa anda mesti pilih Tadika Naluri Sarjana

    5238_1093059217394930_1945700846655710619_n

    Tadika buat anak-anak Warga saujana utama Kerana minat anak-anak untuk mengeksplorasi dunia mereka, sangat di pengaruhi oleh suasana.. Fokus kami adalah kepada: 1- Happy children happy environment (effect) 2- Continuous Assessment = non exam (structure) 3- Routine emphasize (structure) 4- Character building (effect) 5- Project Based (Structure) Terus hubungi: Tadika Naluri Sarjana No 45 Jln …

  • 5 sebab Kenapa TNK Melawati “Best”

    10369218_1092438507457001_7991524046756282782_n

    Teruja tak anak-anak nak sekolah di sini? Apa kata sambil jalan-jalan cari tadika, singgah ke Tadika Naluri Kreatif Melawati. Ibu bapa di melawati dan sekitarnya…ada yang mencari tadika yang menarik untuk anak anda? Jemput kenali Naluri..kini di lokasi baru..central location, easy access for those using MRR2..all Melawati and extended Melawati, Taman Permata, Ukay, Wangsa Melawati …

  • Parenting Talk At The Farm

      Sabtu, 12/12/2015 Natural Learning Initiatives telah menganjurkan “Parenting Talk At The Farm”di Broga & Lenggeng. Ini adalah kali pertama seminar seumpana ini di adakan. Ibu bapa dan anak bukan sahaja didedahkan dengan haiwan ternakan malahan pelbagai lagi aktiviti dilakukan antara yang paling menarik adalah tresure hunt di mana setiap family perlu mencari telur mengikut no …

  • Mengapa Beraktiviti Dengan Anak itu Penting?

    Beraktivti dengan Anak: Mengapa Perlu? Kupasan mengenai pengaruh beraktiviti terhadap anak. Kami sering menekankan pentingnya ibu bapa beraktiviti bersama anak-anak. Sama ada ia bersifat rekaan mahupun pengalaman sebenar kehidupan. . . Keperluan kepada aktiviti sebegini sekurang-kurangnya mempunyai dua kelebihan. Pertama adalah dari aspek non kognitif yang melibatkan fizikal, dan sosio emosi. . . Ia melatih …

  • KISAH MAMA (5) Beraktiviti Bersama Meransang Tingkahlaku Positif Anak

    10599555_10153178210204920_745271586741060580_n

      Beraktiviti bersama: Kaedah membentuk tingkah laku positif  Pada kali ini, kami akan menghalakan fokus bagaimana sebenarnya dengan melakukan aktiviti bersama anak dapat membantu dalam pembentukan tingkah laku yang positif. Di sini kami ulang bahawa beraktiviti bersama anak mempunyai dua dimensi.Pertama, aktiviti rutin harian yang sengaja dilakukan bersama anak contohnya seperti membasuh pinggan, mengangkat kain, …

  • KISAH MAMA (4) Sambungan: Tips Menggalakkan Tingkahlaku Positif Anak

    46cd5130-3003-4136-8705-80127f05fbb6

      Menggalakkan Tingkahlaku Positif Anak Ini adalah perkongsian dari perspektif anak, tentang bagaimana seorang ibu membantu menggalakkan sikap positif dalam diri mereka Pn Noor Hayati Abdul Hamid adalah Ibu kepada 7 orang anak, Principal Consultant Natural Learning Initiatives & Founder pusat kecemerlangan NALURI yang menfokuskan kepada pembangunan keluarga. Perkongsian ini akan menggunakan KAMI bagi mewakili anak-anak …

  • KISAH MAMA (2) :Tips Menggalakkan Tingkahlaku Positif Anak

    Menggalakkan Tingkahlaku Positif Anak Ini adalah perkongsian dari perspektif anak, tentang bagaimana seorang ibu membantu menggalakkan sikap positif dalam diri mereka Pn Noor Hayati Abdul Hamid adalah Ibu kepada 7 orang anak, Principal Consultant Natural Learning Initiatives dan Founder pusat kecemerlangan NALURI yang menfokuskan kepada pembangunan keluarga. Perkongsian ini akan menggunakan KAMI sebagai mewakili anak-anak Pn …

  • KISAH MAMA (1) : Tips Menggalakkan Tingkahlaku Positif Anak

    Tips Menggalakkan Tingkahlaku Positif Anak Ini adalah perkongsian dari perspektif anak, tentang bagaimana seorang ibu membantu menggalakkan sikap positif dalam diri merekaPn Noor Hayati Abdul Hamid adalah Ibu kepada 7 orang anak, Principal Consultant Natural Learning Initiatives dan Founder pusat kecemerlangan NALURI yang menfokuskan kepada pembangunan keluarga. Beliau adalah trainer dan speaker Parenting, Kekeluargaan dan …