• TADIKA NALURI SELAYANG

    Seronoknya NALURI Selayang Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersama?. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan “Natural Learning”. . “Natural Learning” adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan “Experiential dan Project-Based Learning” sebagai asas …

  • TADIKA NALURI GOMBAK

      Seronoknya NALURI Gombak Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersama?. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan “Natural Learning”. . “Natural Learning” adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan “Experiential dan Project-Based Learning” sebagai asas …

  • TADIKA NALURI MELAWATI

      Seronoknya NALURI Taman Melawati. Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersama?. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan “Natural Learning”. . “Natural Learning” adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan “Experiential dan Project-Based Learning” …

  • TADIKA NALURI BANGI 1

    Pendaftaran Untuk Tahun 2016

      Seronoknya NALURI Bangi! . Kenapa Ibubapa perlu pilih NALURI? Jom baca bersama?. . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan “Natural Learning”. . “Natural Learning” adalah tunjang NALURI. Pendekatan yang digunakan adalah semulajadi mengikut fitrah anak serta mementingkan interaksi dengan alam. . Kedua ====== Kami bawakan “Experiential dan Project-Based Learning” …

  • Bengkel Menginspirasi Anak Bertutur

         Bengkel Menginspirasi Anak Bertutur Jom Hadir ke Bengkel Menginspirasi Anak bertutur yang di sampaikan oleh Pn Nurul Izaana Ab. Rahman *Siapakah beliau?* ✅Merupakan Terapis Pertuturan Bahasa ✅Pernah berkhidmat di PPUKM, Cheras selama 5 tahun. ✅Pernah menganjurkan dan menyampaikan ceramah dalam bengkel terapi pertuturan sejak 2015. ✅Pernah menjadi konsultant bagi pusat intervensi awal di …

  • Ramadhan Good Deed Tree

    Ramadhan Good Deed Tree ISTIMEWANYA bulan ramadan adalah setiap amal kebaikan kebajikan yang dilakukan akan dilipat gandakan pahalanya dari 10 sehinggalah 700 kali ganda oleh Allah s.w.t. Best kan. . Jadi ibubapa dan guru boleh lah kongsi info keseronokkan ini pada anak supaya mereka banyak – banyak buat baik pada bulan ramadan ini dan untuk …

  • Surah Al-Ma’un, Ramadan dan Kanak-kanak

    Surah Al-Ma’un, Ramadan dan Kanak-kanak Bersesuaian dengan tema Ramadan, anak-anak Holiday @ NALURI with Ramadan di Bukit Raja membedah Surah Al-Ma’un. Mereka mendengar surah, membacanya dan menghafaznya. Guru turut membuat sesi story telling menerangkan intipati surah ini. Secara santai anak-anak dapat memahami isi kandungan surah ini. Mengambil pengajaran dari isinya mengenai anak-anak yatim, anak-anak mendalami …

  • Aktiviti Bunga Cinta Ramadan Saya

      Aktiviti Bunga Cinta Ramadan Saya . Surah al Bakarah ayat 183 boleh dijadikan motivasi untuk anak yang semakin membesar tahu WHY perlu puasa apabila capai umur baligh . Apabila mereka didedahkan dengan WHY yang jelas. Ooo rupanya Allah yang suruh. Kesannya, anak akan puasa seikhlasnya kerana Allah . Jadi, di fasa latihan ini adalah …

  • Ramadhan Greeting Pop up Card

    Ramadhan Greeting Pop up Card . “Ramadhan Reflection Holiday at NALURI” telah bermula dengan rasminya pada hari ini untuk seluruh cawangan KL Selangor. Nak join? Masih dibuka lagi pendaftarannya tau ? . Untuk hari ini, agaknya apa ya aktivitinya? Ooo kelihatannya anak sedang melakukan aktiviti membuat “Ramadhan Greeting Pop Up Card, Ramadhan Kareem” lah . …

  • Training guru NALURI siri ketiga bagi sesi 2017

    Training guru NALURI siri ketiga bagi sesi 2017 . Ibubapa di luar sana selalu tanya pada pihak pengurusan tentang guru dan sistem pengajaran. Ia seolah satu kebimbangan yang amat besar yang terpaksa ibubapa hadapi. Kami faham. . Justeru itu, ingin kami kongsikan bahawa training guru NALURI adalah training berkala. Ia ke arah untuk melahirkan guru …

  • Ramadan dan Kanak-Kanak

    Ramadan dan Kanak-Kanak Ramadan bertamu bersama kita, sebulan lamanya. Semoga Allah menyampaikan kita kepada Ramadan dengan penuh kebaikan. . Kanak-kanak merupakan golongan yang turut gembira menyambut dan terkesan dengan Ramadan, bagaimanakah seharusnya anak didedahkan dengan Ramadan yang mulia ini? Begini adalah amalan dan pendapat saya. . Kewajipan berpuasa adalah kepada muslim yang baligh. Dalam saranan …

  • Berbual-bual dengan bayi dan kanak-kanak

    Berbual-bual dengan bayi dan kanak-kanak Berbual-bual dengan bayi dan kanak-kanak Habit bercakap tentang perkara yang sedang kita lakukan dapat merangsang minda anak-anak dan membantu perkembangan bahasa mereka. Contoh perbualan : “Kita siram pokok sebab pokok nak minum air juga, kalau tak minum air, nanti pokok mati.” “Kita nak beli barang untuk umi masa buka puasa. …

  • Perbualan dengan anak

    Perbualan dengan anak Perbualan sejak anak berusia 0 hari membina asas perkembangan bahasa dan komunikasi yang betul. Berbuallah seperti anak memahami setiap patah perkataan yang kita ucapkan. 0 hari hingga 8 bulan “Oo, iman nangis, nak tukar pampers ya, tak selesa.” Basuh rambut Iman, basuh telinga iman, basuh tangan Iman Kita nak baca buku, buku …

  • Bagaimana Keadaan Kita dan Anak-anak kita hari ni?

    Bagaimana Keadaan Kita dan Anak-anak kita hari ni? . Walau bagaimanapun tak puas hati atau nak marahnya kita dengan anak sebab tak dengar cakap kita. Lepaskanlah dia dulu ke sekolah pagi ini dengan doa harapan dan kasih sayang seorang Ibu/Ayah yang inginkn anaknya berjaya. Maafkanlah dia dulu… . Lepaslah dengan doa yang ikhlas. Padamkanlah dulu …

  • Pikat hati anak dengan “whiteboard”

    Pikat hati anak dengan “whiteboard” . “Tracing the dots” di “whiteboard”. Wah, ini dah dikira “advance” sangat. Cuba teka berapa umur anak? . Nampak seperti tiada apa tapi menurut anak ia sebuah pengalaman baru dan penuh makna untuk usia 4 tahun. . Penuh makna dalam erti kata selain dapat belajar tentang “shapes”, anak juga sedang …

  • Holiday @ NALURI MAC 2017

    Holiday @ NALURI . “Cuti Sekolah MAC 2017 dah nak mula “Ibu, kita nak balik kampung Perak ke?” . Oh abang, cuti sekolah MAC ini kita tak boleh balik kampung. Ibu kerja la sayang” . “Tapi abang jangan bimbang, ibu hantar abang join program Holiday @ NALURI ya” . “Ibu dengar ada projek best tentang …

  • Anak terima peluang sama rata

    Anak terima peluang sama rata . Bila anak tahu saja “Project Based Learning” hari ini buat pizza, agaknya apa situasi “common” yang bakal berlaku? . Situasi 1 ====== kecenderungan anak berebut untuk duduk paling depan dan “conquer” tempat adalah tinggi. . Situasi 2 ====== Kecendurangan anak menangis atau gaduh juga tinggi kerana masing-masing bersaing untuk …

  • Kenali Anak Demi Kecemerlangan

      Kenali anak demi kecemerlangan . Pernah ibubapa alami situasi mencabar seperti anak menangis tak mahu pergi sekolah walau sudah berbulan? . Atau anak sendiri yang bijak suarakan nak tukar sekolah. Jika ini terjadi apa boleh kita buat untuk mereka? . Jom kenalpasti! . Pertama, cuba tahu apa kecenderungan kecerdasan yang anak miliki, karekter dan minatnya. …

  • NOTA PARENTING DARI JAKARTA

    NOTA PARENTING DARI JAKARTA Alhamdulillah, kami berpeluang ke sesi talkshow santai seputar parenting. Terima Kasih tak terhingga kepada Encik Suami Remy Azrai M Amin kerana jaga 4 orang anak tengok rusa sementara mamanya dengar talk. Yang menariknya sambil dengar talk di ruangan padang , ibu ayah dapat bawa anak tengok binatang, pameran fotografi Dan akhir acara …

  • A Guide to the Different Chores You Can Give Kids at Various Ages

    Perkongsian menarik. Kadang kadang kita nak ajak anak tolong, tapi rasa macam kecil lagi. Tapi melibatkan anak dalam aktiviti seharian dirumah adalah antara cara yang sangat menarik dalam membina hubungan ahli keluarga, memupuk semangat kerjasama, tolong menolong, membangun kepercayaan diri anak, dan ia adalah pelajaran mahal dalam pembinaan character positif bagi anak apabila kita menjadikan …

  • Kawalan Amarah Sang Ibu Ayah..

      Kawalan Amarah Sang Ibu Ayah..  Betapa berharga dan besar pengaruh sang ibu dan ayah terhadap anaknya. Apabila mereka gembira, anak-anak turut gembira sama. Bagaimana pula bila ibu atau ayah menjadi marah? Sekiranya mengikut kepada teori yang mudah ini, anak-anak akan turut marah.   Namun, apabila ibu bapa marah, anak-anak akan mengalami gangguan emosi. Jiwa …

  • In the world of connectivity. We are less connected? How is that true?

        In the world of connectivity. We are less connected? How is that true? Pagi ni saya bersarapan di luar, saya mencari-cari tempat duduk dan agak penuh. Saya ambil masa santai sikit hari ni sebab telah melalui 3 hari yang agak padat. Dari jauh terkelihatan yang duduk santai menikmati juadah dan rezeki didepan mata. …

  • Menjadi Ibu Ayah ni Susah Rupanya?

      Menjadi Ibu Ayah ni Susah Rupanya? . Hari ini terfikir pasal betapa bertuahnya anak-anak sekiranya memiliki ibu bapa yang komited untuk memberi tiada yang lain kecuali usaha yang terbaik kepada anak mereka. . Ibubapa yang tidak goyah dengan harapan masyarakat yang suka melabel dan memberi tekanan kepada anak dengan tekanan palsu seperti cepat baca, …

  • Pentingnya berbual, berbicara dengan anak kita

    Pentingnya berbual, berbicara dengan anak kita 3 Mesej Kenapa Penting Berbicara dengan Anak Ibu ayah. Tidak semua orang berpeluang menjadi ibu dan bapa. Ada orang yang terpaksa menunggu bertahun-tahun untuk mendapat seorang cahaya mata. Ada orang yang tidak dikurniakan langsung. Apa pun kita redha dengan ketentuan ilahi. Sudah tentu ada perancangan yang kita tidak ketahui. …

  • Gelombang seronok orientasi dirasai semua

      Gelombang seronok orientasi dirasai semua. . Indahnya minggu orientasi yang dilalui oleh anak Tadika Naluri Kreatif. Pasti ibubapa juga merasainya kan? . Ingin kami kongsikan, versatile dan uniknya NALURI pada pembelajaran dan pengajaran adalah kerana: . Pertama ======= NALURI menyediakan pengalaman unik dalam pendidikan awal kanak-kanak berkonsepkan “Natural Learning”. . “Natural Learning” adalah tunjang …

  • Holiday @ NALURI 2016

    holiday-at-naluri-11

    Holiday @ NALURI Jom bergembira & beraktiviti di Holiday @ NALURI Cuti Sekolah Dah Nak Bermula! . Apa nak buat ya cuti sekolah ni ayah, ayah dan ibu kan kerja? Tanya Aina kepada ayahnya. Adakah anda mencari aktiviti untuk anak-anak semasa cuti sekolah ini ? . Sertai Holiday @ NALURI. Pelbagai aktiviti yang bermanfaat untuk …

  • ALAMAT TADIKA NALURI KREATIF

     ALAMAT TADIKA NALURI KREATIF ☎NALURI Excellence Centre Gong Badak (Teacher Farah) Pt 30488, Banggol Air Lelih, Taman Kalungan Impian Fasa 2, 21200 Kuala Terengganu http://www.wasap.my/60145047936 . ☎NALURI Excellence Centre KP Perdana (Teacher Rabiatul) Lot 1881, KP Perdana Kubang Parit, 20200 Kuala Terengganu https://www.wasap.my/60168742428 . ☎NALURI Playhouse Excellence Centre KP Perdana (Teacher Rabiatul) Nursery 1 – …

  • Testimonial Tadika NALURI

    14440748_1283413258359524_5564029461375822781_n

      Apa Fokus Utama Natural Learning? . Pembelajaran secara fitrah (Natural Learning) memfokuskan kepada perkembangan menyeluruh anak-anak dari segi sosial,fizikal, akademik, spiritual dan sahsiah. . Kami mendidik dengan kasih sayang demi untuk mewujudkan generasi yang lebih baik di masa akan datang. . Kenapa anda mesti pilih tadika ini? . 1- Experiential Learning & Project Based …

  • PROJEK MINI ZOO ANAK NALURI KUALA TERENGGANU!

    befa43a0-8d2b-435e-8837-3a8ce1d7bc1e

    Assalamualaikum! Mini Zoo! wahh menariknya! Anak-anak Naluri Terengganu membuat projek mini zoo kali ini. Pelbagai jenis haiwan antaranya rama-rama, dinosour , kura-kura dan bermacam lagi. Guru Naluri menggunakan kad imbasan juga untuk ‘brainstorm’ haiwan-haiwan di dalam zoo kepada anak-anak. Walaupun hasilnya tidak serupa seperti haiwan di dalam zoo tapi guru Naluri berpuas hati apabila sepanjang anak-anak membentukkan …

  • RESEPI KEK BATIK CHOCOLATE CHIP OLEH CHEF CILIK NALURI

    9cbd94bf-f7bb-4193-8a7e-6c44b65c1ece

     Assalamualaikum! Kali ini anak-anak Naluri belajar membuat Kek Batik Chocolate Chip. Melalui aktiviti ini, anak-anak Naluri dapat mengetahui pelbagai lagi peralatan dapur dan bahan-bahan yang digunakan untuk membuat Kek Batik Chocolate Chip. . Pelbagai reaksi dan pertanyaan anak-anak Naluri kerana tidak sabar untuk memulakan projek. Seperti biasa guru akan menjelaskan terlebih dahulu barang-barang dan bahan-bahan yang akan …